Witaj gościu! Zaloguj lub zarejestruj się! | Zapomnialeś hasła? Przypomnimy Ci je!
Nawigacja
Linki sponsorowane
Linki sponsorowane
Użytkowników Online
Gości Online: 2
Brak Użytkowników Online

Zarejestrowanych Użytkowników: 145
Najnowszy Użytkownik: ~Forest92
Przyjaciele

Silesia Pro Active

AWF Katowice

Perła Paprocan

OKB Zadyszka Oświęcim

sklepbiegacze.pl

TG Sokół Zakopane

Zobacz Temat
Doliniarze - wolna grupa biegowa | doliniarze.com | Zawody
Strona 5 z 8 << < 2 3 4 5 6 7 8 >
Autor RE: Biegowa Korona Himalajów
~xenon1981
Użytkownik

shadow_img shadow_img shadow_img
shadow_img avatar uĹźytkownika shadow_img
Dodane dnia 27-04-2011 08:59
ooo Andrew wraca na biegowe ścieżki :-) mówisz trzaskamy kolejny maratonik :-) no to trzaskajmyemoticon Spotkamy sie pewnie gdzieś na trasie to pogadamy, mozemy sie nawet umówić pod ścianą na 31kmemoticon

praca, praca, praca
1117353 Wyślij Prywatną Wiadomość Do góry
~andrew
Użytkownik

Dodane dnia 27-04-2011 08:22
Andrzeju w Silesi zająca na 3:45 nie będzie, ale możemy poczłapać razem. Nie zniechęcaj się wynikiem BroadPeak, przecież treningowo i bez żadnych "pobolewań" w okolicach 4h pierwszy maraton w tym roku to nie tragedia. Za tydzień wydolność będzie już lepsza, scięgienka i mięśnie troszkę przywykły, a i technika nieco bardziej przystosowała się do maratonów. Także 4h może okazać się spokojnym treningiem, a przecież wpisowe 75zł mobilizuje do wysiłku, no tylko trasa nie będzie już tak płaska jak na BroadPeakemoticon
Wyślij Prywatną Wiadomość Do góry
~kbond
Użytkownik

shadow_img brak avataru shadow_img
Dodane dnia 26-04-2011 16:57
[quote]Andrzej napisał/a:
Po maratonie miałem napisać kilka refleksji, a relacja Glowrafa potwierdza, że mimo iż kazdy biega dla przyjemności, to każdy tą przyjemność inaczej interpetuje...

Ja niestety sobie cosik zrobiłem z kolanem. Tak jak pisałem w innym pości Ania mi to jakoś ustawiła ale tydzień miałem wyłączony. Na szczęście jest już ok. Wczoraj zrobiłem Klimczok w większości poza szlakiem i jest już dobrze.

Post Glowrafa moim zdaniem zasieje trochę różnych myśli w naszych głowach. I te myśli jak bumerang będą powracały w okresach kryzysu. Moim zdaniem Glowraf wróci bo po prostu nie wytrzyma w swoim postanowieniu...będzie biegał może nie na czas ale będzie. Może zajmie się adventure-raceowaniem.:)

A co do Broad Peak to chyba była ciężka góra dla Doliniarzy...

Kontuzje: Ania, Ivka, Kbond
Decyzje: Glowraf
Zmagania: Andrzej

ech....tylko Kula targa i targa....i bardzo dobrze - trzeba brać z chłopa przykład i motywację.
mam Wyślij Prywatną Wiadomość Do góry
Katowicki Festiwal Biegowy
^Andrzej
Administrator

Dodane dnia 26-04-2011 15:58
Po maratonie miałem napisać kilka refleksji, a relacja Glowrafa potwierdza, że mimo iż kazdy biega dla przyjemności, to każdy tą przyjemność inaczej interpetuje.

Udało mi się ukończyć pierwszy maraton w tym sezonie, chociaż 3 ostatnie kółka szły ciężko. Ostatnie 1,5 okrażenia przeplatałem marszem, bo kolana bolały już solidnie, a nie spieszyło mi się wcale, wiec się trochę oszczędzałem - na Silesia Maraton. Jako że Biegową Koronę mamy pod nosem, to mam zamiar biegać tyle maratonów, ile dam radę. Nie wiem, czy to będzie faktycznie dużo, czy tylko dużo dla mnie. I oczywiście nie na siłę, ale tak spokojnie, żeby za parę dni myśleć już kiedy będzie następny.

Przy okazji mam zamiar przystosować się do biegania maratonów, bo na razie to półmaraton jest dla mnie takim dystansem "przyjemnym i na luzie". Mając jednak w nieokreslonej przyszłości plany biegania biegów dłuższych niż maraton, to muszę sie zacząć przyzwyczajać. Po ostatnim maratonie przekonałem się, że nie jestem dobrze przygotowany na taki dystans, i może kondycyjnie dałbym radę, ale zmęczenie stawów i ścięgien w nogach nie pozwalało pobiec zbyt szybko. Dzięki temu że trochę bolało, nauczyłem się że można biec dużo oszczędniej. W innych sportach też tak miałem, ze jak zmęczenie nie pozwala na rozwiązania siłowe - to wtedy dopiero procuje się nad lepszą techniką. Skróciłem krok, zacząłem bardziej człapać jak podbiegający chodziarze i było dużo wygodniej. Nie trzeba biec przecież całego maratonu krokiem długim, pięknym, jak biegacze na 3000m. Człapanie jest bardziej wydajne. Jeszcze miesiąc temu Chciałem na Silesia Maraton spróbować pobiec na 3:45. Teraz nie zależy mi tak na tym, chcę zobaczyć na ile moje mieśnie i ściegna będą jeszcze bolały, na ile nauczyłem się oszczędnie "człapać" oraz chcę zdobyć nowe doświadcznia, aby każdy kolejny maraton był łatwiejszy i bardziej przewidywalny.

--
"Powodem dla którego biegamy, wcale nie jest chęć pokonania innych, ale potrzeba bycia z innymi"
233863 www.popotam.pl Wyślij Prywatną Wiadomość Do góry
^kula
Administrator

Dodane dnia 16-04-2011 21:23
DZISIAJ DOLINA NALEŻAŁA DO BIEGACZY

KOLEJNA EDYCJA BKH JUŻ ZA NAMI , NIE WIEM CZY KTOŚ ZROBIŁ TAK OSTATNIO MODNE ŻYCIÓWKI Z DOLINIARZY ALE JEŚLI TAK TO GRATKI I CHWALIĆ SIĘ

DZISIAJ BYŁEM PRZYGOTOWANY ,ŻE NA DOLINIE DOJDZIE DO MORDOBICIA Z WIECZNIE NIEZADOWOLONYMI SPACEROWICZAMI , ROLKARZAMI ITP. ZDZIWIŁEM SIĘ POZYTYWNIE - NAWET NIEKTÓRZY KIBICOWALI CHOĆ TAK JAKBY SIĘ TEGO WSTYDZILI .

IDZIE KU LEPSZEMU

POZDR . A WYNIKI CHYBA KTOŚ TU MOŻE WKLEI .

Sztuka treningu - to radość ze zmęczenia
^mirasvitas
Administrator

Dodane dnia 13-04-2011 20:29
Już w najbliższa sobotę : Maraton BROAD PEAK

Broad Peak - 12 najwyższa góra na świecie,(8047 npm.) położony na granicy Chin i Pakistanu. To potężny trójwierzchołkowy masyw który wznosi się na południowy wschód od K2. Oba szczyty oddalone są od siebie zaledwie o 9 km. Ze względu na rozłożystość masywu, Martin Conway w 1892 nazwał go-Szeroki Szczyt (ang. Broad Peak).

Szerokość obrazka przekroczyła 480px i został on przeskalowany. Aby obejrzeć oryginał (640x351px) kliknij w obrazek

"Wyprawa na Broad Peak była wyprawą zupełnie nieplanowaną i można rzecz nielegalną. Sam Kukuczka mówi, że jest to jego "skradziona" góra. Jak zatem się znalazł na jej szczycie skoro celem miała być wschodnia ściana K-2
Pod K-2 w roku 1982 spotkały się trzy polskie wyprawy: 1)wyprawa kobieca Wandy Rutkiewicz - celem tej wyprawy było pierwsze kobiece wejście na K-2 drogą normalną; 2) wyprawa Janusza Kurczaba - cel to nowa droga na ścianie południowo-zachodniej; 3) Kukuczka i Kurtyka - ściana wschodnia. Zatem jak to się stało, że jadąc na wyprawę na K-2 Kukuczka zdobywa Broad Peak? Wiąże się to z kwestią aklimatyzacji - Panowie chcieli się aklimatyzować podchodząc drogą normalną na K-2, ale spotkali się z oporem dziewcząt - że to kolidowałoby z ich planami - typowo kobiecej wyprawy. Postanowili więc pójść drogą normalną na Broad Peak by tam się aklimatyzować - a to było w ramach zezwolenia, które pozwala na poruszanie się po okolicy K-2 w celu robienia zdjęć i zdobywania aklimatyzacji.

Dochodzą do wysokości 6400, następnego dnia 7300, kolejny dzień 7800 - Kurtyka idzie w kierunku szczytu, Kukuczka po chwilowych problemach z samopoczuciem związanych z wolniejszą aklimatyzacją niż u Kurtyki, postanawia ruszyć za Wojtkiem - szczyt jest za blisko, działa jak magnes. Pomimo strasznego wysiłku włożonego we wspinaczkę-a spowodowanego niepełną klimatyzacją-Kukuczka idzie w kierunku wierzchołka - pół godziny przed szczytem mija wracającego już Kurtykę, który sugeruje Mu powrót, ale Jurek nie odpuszcza - wychodzi na szczyt, tam robi kilka zdjęć, w tym zdjęcie swojego czekana. Na szczycie obaj znaleźli się "nielegalnie". W powrotnej drodze spotykają Reinholda Messnera, który zna Wojtka, ale Kukuczki jeszcze nie kojarzy. On informuje Ich, że zmarła jedna z uczestniczek polskiej kobiecej wyprawy (Halina Kruger).

Po kilku dniach odpoczynku K. i K. ruszają pod ścianę wschodnią K-2 na rekonesans, ale stwierdzają, że w tym roku jest chyba niemożliwa do zdobycia ze względu na barierę z seraków (w 3/4 ściany). Później próbują jeszcze zmierzyć się ze ścianą południową K-2, ale i tutaj odpuszczają ze względu na trudne warunki pogodowe (sypiący śnieg ogranicaz widoczność, do tego dochodzi bardzo silny wiatr)."

Dla mnie ten "szczyt" tez zostanie skradziony, nie będzie mnie na biegu, bawcie się dobrze.

"Ty mniej gorzołka pij, ty więcej trenuj, ty za granica jedziesz, ciulu ty"
Edytowane przez mirasvitas dnia 13-04-2011 20:30
~Pawel II Yazomb
Użytkownik

Dodane dnia 01-04-2011 17:24
Hej Zdobywcy osmiotysięczników:)

Jaki dokładnie dystans, ma trasa Maratonu? Do you jakieś any orientejszyn macie?

31/12/2011 - 3647 km

28/04/2012 - 1614 km
Edytowane przez Pawel II Yazomb dnia 01-04-2011 17:25
~xenon1981
Użytkownik

Dodane dnia 31-03-2011 15:56
No dzisiaj było to jeszcze ładniejsze bo już kończyli. Niestety biegam "na golasa" czyli bez komórkiemoticon, bez aparatu, a Garmina jeszcze focić nie nauczyłememoticon,Przydatna funkcja nie sądzicie ?emoticon

praca, praca, praca
~glowraf
Użytkownik

Dodane dnia 31-03-2011 14:03
tutaj są, ale nie ja robiłememoticon
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35057,9350265,Mysza_maluje_w_Katowicach_podziemny_ogrod.html

^mirasvitas
Administrator

Dodane dnia 31-03-2011 13:18
A foty nie łaska zrobić ? Nie musielibyśmy tyle kilometrów zasuwać.

Edytowane przez mirasvitas dnia 31-03-2011 13:21
~xenon1981
Użytkownik

Dodane dnia 31-03-2011 12:35
POdczas dzisiejszego treningu zauwazyłem ze w przejsciu podziemnym między pod ulicą Roździeńskiego między oś.Gwiazdy a Bogucicami powstaje (właściwie dziś jest wykańczane) piękne grafiti z wizerunkiem Kukuczki :-) warto się biegowo zapędzić żeby zobaczyć

praca, praca, praca
^mirasvitas
Administrator

Dodane dnia 27-03-2011 16:26
I ja skorzystałem z "wolniejszego" tempa Kóli ale tylko na dwóch kółeczkach, trzecie już samotnie ale również w dobrym tempie, czwarte i piąte znów szybciej w towarzystwie biegacza , który zakończył bieg 4 minuty po Kóli. To były najpiękniejsze dwie pętle, po prostu mnie niosło.Gdybym wcześniej zaskoczył spokojnie poprawiłbym sobie życiówkę z półmaratonu z przed trzech lat ! Brakło kilkanaście sekund.
Kolejne dwa kółka stabilnie, a na ósmym coś mi się wyłączyło, napadły mnie bóle ścięgien w kolanach, pierwszy raz takie coś mi się przytrafiło. Dziewiąte kółko to walka ze samym sobą a ostatnie to już przegrana bitwa, naznaczona bólem i licznymi skurczami mięśni uda prawego. Podczas tego biegu po raz pierwszy też tak się wychłodziłem, trzepało mnie pod koniec jakbym miał delirkę, a może miałememoticon
Czas przyłożyć się do treningów, bo nie da się tak od zawodów do zawodów bez przygotowaniaemoticon. Hołda czekaemoticon
No i jeszcze coś: na pierwszym maratonie Kóla zdublował mnie dwa razy, na drugim raz, ty, razem .... udało mi się uniknąć takiego spotkania, dobrze że Kóla biegł wolniejemoticon

Wyniki:

7 8 KULIŃSKI TOMASZ KATOWICE AZS AWF KATOWICE POLSKA 1975 42195 03:20:06 7
10 57 SZPAK DAMIAN TYCHY NIEZRZESZONY POLSKA 1961 42195 03:24:26 10
11 17 JARZĘBOWICZ ADAM KATOWICE DOLINIARZE.COM POLSKA 1975 42195 03:25:33 11
13 118 JAGIEŁA ADAM SIEMIANOWICE ŚL KRS TKKF"JASTRZĄB"RUDA ŚL 1973 42195 03:26:45
28 13 WITAS MIRAS MYSŁOWICE AZS AWF KATOWICE POLSKA 1966 42195 03:47:38 27
34 108 SZABLICKI ALEKSY WKB META LUBLINIEC POLSKA 1960 42195 04:06:25 32
61 90 WRÓBEL RAFAŁ DOLINIARZE.COM POLSKA 1971 25319 01:56:18 52
85 120 RODAK PIOTR AWF KATOWICE POLSKA 1985 21100 02:10:47 73
90 18 KRÓL IWONA DOLINIARZE.COM POLSKA 1979 16881 01:27:36 14
91 107 CHŁAP ELZBIETA DOLINIARZE.COM POLSKA 1971 16881 01:32:28
21
111 52 AKSAMIT ŁUKASZ DOLINIARZE.COM POLSKA 1982 12662 01:19:30 90
114 101 OBSTARCZYK MAŁGORZATA ZADYSZKA OŚWIĘCIM POLSKA 12662 01:28:11 24
118 7 NOWAK KRZYSZTOF SKOCZÓW AZS AWF KATOWICE POLSKA 1968 12662 01:40:37 91

Edytowane przez mirasvitas dnia 31-03-2011 13:09
~xenon1981
Użytkownik

Dodane dnia 27-03-2011 10:04
Ponoć Yarzomby są jak wino :-)

praca, praca, praca
~kuba
Użytkownik

Dodane dnia 26-03-2011 23:22
dziekuje za super imprezkeemoticonemoticon
^Yazomb
Administrator

Dodane dnia 26-03-2011 20:29
Dobra,dobra! Nie róbcie sobie jaj ze starego Yazomba bo żciówkę to dopiero planuję czyli będę jak to gdzieś słyszałem - TRENOWAĆemoticon !
A wieczór poprzedzający ten maraton spedziłem w gościach i się obżarłem że spać nie mogłem do tego " trochę " wódkiemoticon ! Dodatkowo nie biegałem wogóle przez dwa tygodnie.
Plan był prosty - zajechać się koło Kóli na pierwszych 16km a potem pełzać dalej jednak odziwo trzymałem tempo do 34km później zaczeły się skórcze i pierwsze rozciągi i krótkie spacerki!Tym razem nie łydy tylko uda!emoticon Fajnie bolało!
Prawdziwa życiówa na miarę moich możliwości za rok,dwa!emoticon

ps Kóla dzięki że wytrzymałeś ze mną to wolniejsze tempo!
Edytowane przez Yazomb dnia 26-03-2011 20:30
~tedy
Użytkownik

Dodane dnia 26-03-2011 19:58
brawoemoticon
3216141 Wyślij Prywatną Wiadomość Do góry
^kula
Administrator

Dodane dnia 26-03-2011 18:55
Brawo dzisiaj za życiówkę starego Yarzomba .

Dobrze ci służą te nauki przedślubne. o to będzie jak się już chajtniesz i będziesz zmuszony do wyniku np. dobry wynik a potem może dostaniesz kotletaemoticonemoticonemoticon

ps wiem co mówięemoticon

~kot
Użytkownik

Dodane dnia 23-03-2011 16:21
Zapisałem się i dzień później się okazało, że mnie nie będzie. Jakby brakowało chipów albo co, to dajcie mój komu innemu.
^mirasvitas
Administrator

Dodane dnia 23-03-2011 15:25
Już w sobotę maraton Makalu !

Makalu - piąty co do wielkości szczyt świata. Położony w Himalajach Wysokich, na granicy Chin i Nepalu, 20 km na południowy wschód od Mount Everestu. Pochodzenia nazwy Makalu pozostaje niejasne (dawna nazwa to Khamba Lung, pochodząca od nazwy tybetańskiego regionu Khamba). Prawdopodobnie słowo to wywodzi się od sanskryckiego maha-kala, przydomku Śiwy. Nie ma jednak co do tego pewności. Góra ma stanowić tron bóstwa. Wyrażenie maha-kala można by również przetłumaczyć jako Wielki Czarny lub Wielka Czerń, co mogłoby się odnosić do wyglądu góry. Inna hipoteza mówi, że nazwa Makalu powstała z przekręcenia słowa Kamalu-a ściślej-Kamalung, co po tybetańsku oznacza dolinę Kamy-rzeki płynącej po północnej stronie masywu.

"Koniec, nie damy rady więcej, idziemy w dół. "Wtedy powiedziałem coś, czego właściwie do końca nie przemyślałem: " W taki razie spróbuje sam". To nie była łatwa decyzja. Wchodził w rachubę zwykły lęk przed nieznanym, świadomość dążenia do sytuacji, w której będę sam, będę mógł liczyć tylko na siebie. Powodzenie możliwe bedzie tylko w przypadku, gdy wszystkie warunki ułożą się w idealną całość. następnego dnia wychodę dość późno. już na "lekko". Tylko aparat fotograficzny, dzieisęć metrów liny, trzy haki, diw eśruby lodowe. I w górę .... Jeszcze kilka odpoczynków, jeszcze kilka kroków i tona co sie zdecydowałem, okaże sie realne, za chwilę to osiągnę....
Na szczycie znajduję dwa haki jakiejś starej wyprawy, miedzy które wbijam swój. I w dół.
Po chwili jeszcze myśl, że to mój trzeci ośmiotysięcznik, jestem jedynym Polakiem, który ma trzy. gdzieś tam w środku robi się ciepło...

Z książki "Mój pionowy świat" J.Kukuczka

W pierwotnych planach zamierzano poprowadzić na Makalu nową drogę prawą częścią zachodniej ściany; jednak Kurtyka, McIntyre i Kukuczka osiągnęli wysokość ok. 8000 m n.p.m., po czym zrezygnowali z dalszej wspinaczki ze względu na barierę skalną o wysokości 400 metrów, z czego 200 metrów bardzo trudnych (pionowa, lita skała). Po nieudanej próbie Alex McIntyre wraca do Anglii, Kukuczka proponuje Kurtyce pójście inną drogą, ten jednak nie widzi szan na zdobycie Makalu ze względu na pogodę (silny wiatr) i lekko odmrożone nogi - wówczas Kukuczka decyduje się na samotna próbę zdobycia szczytu. Idzie nową drogą wiodąca południowo-wschodnim żebrem i północno-zachodnią granią.

I jeszcze taka ciekawostka: Kukuczce zarzucano, że jednak nie zdobył szczytu Makalu, ten jednak nie wdawał się w dyskusje stwierdzając, że nie po to wychodził na szczyt, żeby komukolwiek udawadniać, że na nim był --- na szczęście na szczycie pozostawił "po sobie ślad", a mianowicie zabawkę jego rocznego synka Maćka - plastykową biedronkę. Dzięki temu następna wyprawa na Makalu (wyprawa koreańska zorganizowana w 1982roku) znalazła ową biedronkę. Po tej koreańskiej wyprawie Kukuczka otrzymał list od Huh Young Ho (członka grupy koreańskiej) z informacją, że Jego wyprawa znalazła na szczycie zabawkę w kształcie żółwia z czarnymi plamami na czerwonym tleemoticon Huh Young Ho pogratulował Kukuczce sukcesu szczytowego na Makalu, ciesząc się, że mógł się o tym przekonać osobiście.
Podczas wyprawy na Makalu: Kurtyka, Kukuczka, McIntyre

^kula
Administrator

Dodane dnia 16-03-2011 21:40
Już jest takie zainteresowanie ,że możecie się zapisywać na kolejne biegi na

http://www.biegowakorona.pl/pl/formularz-zgloszeniowy/7/p/

pozdr

W dniu startu będziemy przyjmować zgłoszenia od godziny 10.00 do 11.30.

Edytowane przez kula dnia 16-03-2011 21:53
Katowicki Festiwal Biegowy
Strona 5 z 8 << < 2 3 4 5 6 7 8 >
Skocz do Forum: